Ciasto daktylowe

Zdjęcie - Ciasto daktylowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubicie daktyle ? Przyznam się, że ja nie przepadam. Ale w cieście to zupełnie co innego. A jeśli to ciasto ma jeszcze do tego na wierzchu kokosową posypkę, wtedy na pewno nie trzeba mnie do niego przekonywać :-) Oczywiście sam kokos nie uratuje smaku ciasta, jeżeli coś z nim jest nie tak ;-) To jednak nie dotyczy tego przepisu, bo ciasto samo w sobie jest pyszne - wilgotne, a nawet powiedziałabym lepkie, dosyć ciężkie, o wspaniałym aromacie. Przepis znaleziony tutaj, lekko zmodyfikowany.
Zdjęcie - Ciasto daktylowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 200 g daktyli*, wypestkowanych i posiekanych
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka sody
- 125 g miękkiego masła
- 200 g cukru (w oryginale 250 g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 potarte jabłka
- 185 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posypka:
- 75 g masła
- 75 brązowego cukru (w oryginale 95 g)
- 80 ml mleka
- 60 g wiórków kokosowych

Okrągłą formę (24-26 cm średnicy) lekko natłuścić, spód wyłożyć
papierem do pieczenia.

Posiekane daktyle zagotować z 250 ml wody, dodać sodę (uwaga: mocno się spieni), odstawić do wystygnięcia.
Masło z cukrem ubić mikserem na kremową masę. Dodać jajko i aromat waniliowy, a następnie daktyle (razem z płynem, zresztą będzie go bardzo mało). Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.

W międzyczasie przygotować posypkę.
Wszystkie składniki zagotować w garnku, na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Odstawić.

Po 40 minutach pieczenia posypkę wyłożyć na ciasto i piec jeszcze ok. 20-30 minut, aż ładnie zrumieni się. Ciasto wystudzić w formie, po czym wyjąć.
* W przepisie wykorzystałam świeże daktyle ze sklepu Ambic.
Zdjęcie - Ciasto daktylowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto babkowe z wiśniami i masą jogurtową

Ciasto babkowe z wiśniami i ma…

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie

Orkiszowy chleb cebulowy na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake