Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam w sporej misce oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam stopniowo do masy jajecznej. Wymieszałam...
Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Wszystko wyszło idealnie. Nie tylko wyglądało świetnie, ale też i tak smakowało. Przygotowanie tego ciasta zajęło mi co prawda pół dnia, ale było warto
Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość.
Wyszedł dokładnie taki, jak chciałam - zwarty, ale nie ciężki, mało opadający i dobrze się krojący . Nazwałam go "świątecznym", nie tylko z tego powodu, że upiekłam go na święta, ale dlatego, że na to sobie zasłużył :-)
Atina, od której zaczerpnęłam recepturę, piecze tę babkę na każde Święta Wielkanocne, więc o czymś to świadczy ;-) Mnie osobiście ciasto też bardzo smakowało. Wilgotne (choć może na takie nie wygląda), aromatyczne, z cytrynową nutą - a wiadomo, że herbata z cytryną idealnie do siebie pasują :-)
Mimo, iż prezentuję Wam przepis na kolejne słodkości, to spełnia on przynajmniej warunek orzeźwienia. Przeważającym smakiem jak sama nazwa wskazuje jest cytrynowy.
3 bit jest nie do pobicia:) To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje. Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku. Po prostu niebo w gębie! Chyba nie muszę zachęcać;)
Sernik krakowski - pyszna klasyka, która w tym roku towarzyszyła innym wypiekom na naszym wielkanocnym stole. Przepis na sernik już tutaj mam, ale postanowiłam go odświeżyć. I mimo, że kratka już tradycyjnie u mnie nie jest widoczna to jakoś się tym nie przejmuję i pokazuję mój niedoskonały z wyglądu, ale genialny w smaku sernik krakowski :).
Często zdarza się, że po pieczeniu kruchego ciasta zostaje mi nadmiar białek, które trzeba jakoś zagospodarować. Pierwszą rzeczą, jaka wtedy przychodzi mi do głowy, są bezy albo piegusek. Okazuje się , że z białek można też upiec całkiem smaczną babkę o cytrusowym aromacie.