Krótko i na temat - jest to znakomity przepis na szarlotkę. Kruche + rabarbar + budyń = ciacho idealne. Kruche ciasto, które z wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę, zaś spód nie namięka
Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale kruszonka doskonale uzupełnia ten "niedobór" cukru i w ogóle dodaje smaku. Dlatego nie rezygnujcie z niej, bo to już nie będzie to samo ;-)
Masło czosnkowe - prosty dodatek do chleba a jaki pyszny. Gdy przygotowuję je na grilla robię dwie wersje. Jedną z świeżym czosnkiem, drugą z czosnkiem zapieczonym w folii aluminiowej.
To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne.
Fanatyczny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, aromatyczny, orzechowy spód ciasta, pełen pysznych, dużych kawałków, chrupiących pod zębami orzechów, idealnie współgrał z kwasowym rabarbarem i dużą ilością owsianej kruszonki.
Dzisiaj drożdżówka ze starej książki mojej mamy. Książka prawdopodobnie bazująca na tradycyjnych przepisach, jednak jeśli chodzi o składniki to masła praktycznie nigdzie się nie uświadczy - margaryna króluje. U mnie na maśle, cieplutka pachnąca drożdżówka właśnie lekko przestygła i jest gotowa do krojenia...
Klasyka gatunku. Krótko i na temat: Perfekcyjnie kruche ciasto, moc soczystych owoców i słodka kruszonka. Mnie totalnie zachwyciło i dlatego też mocno polecam wypróbować. Szczególnie z truskawkami!
Nazwałam go klasycznym, bo zrobiony z wiejskiego twarogu, wiejskich jajek i ma w sobie jeszcze cukier, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Na ciasteczkowym spodzie z truskawkową czapą... czego chcieć więcej... niczego... był pyszny!
Sezon wakacyjnych imprez właśnie się rozpoczął, dlatego dzisiaj pyszna przekąska- muffinki o smaku pizzy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie to nadróbcie! Warto:)
Pavlova – deser bezowy z bitą śmietaną i owocami – do dziś stanowi przedmiot sporu między Australią a Nową Zelandią. Oba kraje twierdzą, że są ojczyzną receptury i mają prawo nazywać go swoim narodowym przysmakiem.
Lekka sałatka z młodych ziemniaków - idealna do grillowanych mięs, ryb lub warzyw. Ziemniaczki są delikatne i słodkie w smaku, a dymka nadaje jej ostrości i chrupkości. To moja pozycja obowiązkowa i ulubiona sałatka z młodych ziemniaków.