Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Sezon rabarbarowy trwa...
Dzisiaj drożdżówka ze starej książki mojej mamy. Książka prawdopodobnie bazująca na tradycyjnych przepisach, jednak jeśli chodzi o składniki to masła praktycznie nigdzie się nie uświadczy - margaryna króluje.
U mnie na maśle, cieplutka pachnąca drożdżówka właśnie lekko przestygła i jest gotowa do krojenia...
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 50 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 50 dkg rabarbaru
Rabarbar oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozłożyć na blaszkę (ja użyłam dużej, piekarnikowej), ułożyć rabarbar i odstawić do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 10 dkg mąki
- 7,5 dkg cukru
- 10 dkg masła
Kruszonką posypać przygotowane ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: