Cukinia z mięsem mielonym w pomidorach
Proste i smaczne danie mięsno-warzywne , które można podać na obiad lub ciepłą kolację. Wystarczy dodatek chrupiącego, domowego pieczywa i można zasiadać do uczty. Oczywiście lampka czerwonego wina również mile widziana.
Cukinia /cała lub połówki/ nadziewana mięsem mielonym i duszona w pomidorach / najlepsze są świeże/ z dodatkiem zielonego groszku jest daniem bardzo popularnym we Włoszech. To tutaj po raz pierwszy spróbowałam jak smakuje i w okresie sezonu cukiniowego często przygotowuję je w ten właśnie sposób.Doskonałym pomysłem jest przygotowanie malutkich pulpecików z nadwyżki mięsa lub nadzianie cukinii cienką parówką , kiedy farszu jest za mało.
Składniki:
- 4-6 szt młodej zielonej cukinii
- ok.300 g mielonego mięsa mieszanego
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 młoda cebulka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki
- bułka tarta /jeśli wymaga/
- sól i pieprz do smaku
- 400 g pomidorów pokrojonych w puszce lub kartonie /świeże najlepsze/
- 1/2 szklanki świeżego zielonego groszku
- kilka listków zielonej pietruszki lub bazylii
- oliwa lub olej do smażenia
Wykonanie;
-Cukinie umyć , jeśli są długie przekroić na pół i opróżnić wnętrze .
-Miąższ ze środka zachować. Można drobno pokroić i dodać go farszu lub do sosu w trakcie gotowania warzyw.
-Mięso przełożyć do miski, dodać drobniutko pokrojoną cebulę ,zmiażdżony czosnek, jajka, ser , przyprawy .
-Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub bazylię i starannie wymieszać.
-Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odpowiednio bułkę tartą.
-Przygotowanym nadzieniem napełnić wnętrza cukinii.
-Jeśli mięsa jest za dużo można uformować dodatkowo okrągłe pulpeciki.
-Rozgrzać oliwę /lub olej /na dużej patelni z grubym dnem.
-Przełożyć nadziane cukinie , pulpeciki i smażyć z każdej strony kilka minut,
-Dodać przecier pomidorowy i dusić warzywa/do miękkości/ ok.30 minut pod przykryciem /od czasu do czasu delikatnie przemieszać /.Można dodać również miąższ ze środka cukinii.
-10 minut przed końcem gotowania dodać świeży/ lub mrożony /zielony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Gotową cukinię nałożyć na talerze, polać powstałym sosem pomidorowo-groszkowym i podawać z dodatkiem pieczywa /kto lubi może dodać ziemniaczki/.
Zamiast mięsa cukinię mażna nadziać cienką parówką.