Babka grejpfrutowa
Puszysta babka grejpfrutowa, podana z dużą ilością sosu karmelowego hm pasują do siebie idealnie. W dodatku jest bardzo prosta do zrobienia i szybko też znika z talerza :-) pozostają tylko okruchy... Polecam
- 2 grejpfruty
- '4 duże jajka
- 100 ml oleju
- 200 ml wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta(1 sztuka)
- 100 ml maślanki
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru do białek
- 1/2 szklanki cukru do żółtek
Grejpfrut sparzyć ,wytrzeć - zetrzeć skórkę do miski dodać żółtka i cukier - utrzeć na puszek, wycisnąć sok oraz wlać maślankę, olej połączyć składniki. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia - odstawić. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem - zmiksować na końcu wymieszać delikatnie z ubitym białkiem i przelać do formy z kominem wcześniej wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.
sos karmelowy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mała puszka ugotowanego karmelu
Do garnuszka wlać mleko i przełożyć karmel wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu ciągle mieszając - zdjąć z gazu i wystudzić - przed podaniem polać sosem karmelowym.
Smacznego
Wydrukuj przepis