Mój ulubiony wypiek, zdecydowanie. Aż dziwne, że tak długo wstrzymywałam się z jej upieczeniem... W każdym razie debiut uważam za jak najbardziej udany - rumiana, lekko chrupiąca skórka i miękki miąższ.
Przepis na to ciasto podawałam w zeszłym roku (...). Teraz do ciasta dodałam dodatkowo kilka sztuk jabłek. Zrezygnowałam z polewy czekoladowej a ciasto posypałam cukrem pudrem.
Ciasto było bardzo pyszne, aromatyczne, wilgotne, a warstwa kremu z mascarpone i rumu dopełniała smaku. Nie należy do wysokich ciast, a raczej bardzo niskich, ale warto je zrobić, bo smak ma wspaniały.
Przesmaczna, tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Tym razem bez wariacji w smaku (...) czy kształcie (...). Klasyka, która zawsze się sprawdza i którą serdecznie polecam.
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Od dawna miałam przeczucie, że połączenie jabłek i dzikiej róży będzie dobrze smakować. W spiżarni stał jeszcze samotny słoik rewelacyjnej konfitury różanej, którą nabyłam latem na pewnym stoisku w okolicach Puszczy Białowieskiej.
Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)
Ja tym razem ciasto polałam czekoladą i posypałam rozkruszonymi resztkami biszkopta. Przed podaniem na każdy kawałeczek ciasta ponownie wlałam odrobinę czekolady i przyozdobiłam kleksem bitej śmietany. Do boku dodałam listek mięty.
W miniony weekend obchodziliśmy urodziny Jasia, upiekłam więc ciasto, które i dzieci spokojnie mogą jeść. Bez kremów na bazie jajek, za to z marchewką i twarożkiem.
Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.
Zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że często robię rolady, ba! to jedna z pierwszych w moim życiu, a przy tym niezbity dowód na to, że nie jest to wyjątkowo skomplikowany deser. Ach, żeby sezon ana truskawki mógł trwać cały rok…
To ciasto gości w moim domu od kilku dobrych lat jedno z pierwszych moich samodzielnych ciast i mogłabym je jeść co dzień... więc musi się również znaleźć na moim blogu polecam wszystkim łakomczuchom :-)
Szczerze uwielbiam mak i naprawdę z wielką przyjemnością jem wszystkie desery, które go zawierają (kilka dni temu nawet lody!). Równocześnie pełen bakalii makowiec najbardziej kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.
Wreszcie go upiekłam. Ponieważ w tym roku postawiłam na pierniki nie mogło zabraknąć na mojej liście tego najbardziej chwalonego. Ciasto jest rzeczywiście niesamowite. A jednocześnie mało skomplikowane bo co to za problem zmieszać składniki i odstawić je na 5 tygodni a potem tylko upiec blaty i przełożyć je powidłami. Nic prostszego a smak fantastyczny