Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą

Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą

Zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że często robię rolady, ba! to jedna z pierwszych w moim życiu, a przy tym niezbity dowód na to, że nie jest to wyjątkowo skomplikowany deser. Ach, żeby sezon ana truskawki mógł trwać cały rok…

Zdjęcie - Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą

Agata, 9 lipca 2012

Zdjęcie - Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Lekko ubij całe jajka, dodaj cukier, szczyptę soli i ubijaj aż uzyskasz białą, pusztą masę. Dodaj skórkę cytrynową, mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlej ciasto. Piecz w 180 oC około 10 minut. Ostudź.

Z wody, soku z cytryny i łyżki cukru pudru przygotuj płyn, nasącz nim ciasto.

Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki, posyp łyżką cukru pudru, odstaw na kilka minut.

Odlej szklanki śmietanki, podgrzej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dodaj do ciepłej śmietanki, rozmieszaj i wystudź. Ubij resztę śmietanki z łyżką cukru, dolej śmietankę z żelatyną.

Ciasto zdejmij z papieru do pieczenia, na „górnej” stronie rozłóż śmietankę, na niej truskawki. Zwiń delikatnie nadając ciastu kształt rolady. Wierzch oprósz cukrem pudrem, ozdób roztopioną białą czekoladą. Ciasto podawaj schłodzone.

Kategorie przepisów