Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą
Zdecydowanie nie mogę powiedzieć, że często robię rolady, ba! to jedna z pierwszych w moim życiu, a przy tym niezbity dowód na to, że nie jest to wyjątkowo skomplikowany deser. Ach, żeby sezon ana truskawki mógł trwać cały rok…
Rolada ze śmietanką i truskawkami z cytrynową nutą
Składniki
- ciasto
- jajko - 2 szt
- cukier - 75 g
- mąka pszenna - 50 g
- mąka kukurydziana - 25 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- cukier puder - 4 łyżki
- woda - 4 łyżki
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
- skórka z cytryny - otarta z 1/4 owocu
- żelatyna - 2 listki
- truskawki - 200 g
- śmietanka kremówka - 300 ml
- czekolada - biała, 1/2 tabliczki
Sposób przygotowania
Lekko ubij całe jajka, dodaj cukier, szczyptę soli i ubijaj aż uzyskasz białą, pusztą masę. Dodaj skórkę cytrynową, mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlej ciasto. Piecz w 180 oC około 10 minut. Ostudź.
Z wody, soku z cytryny i łyżki cukru pudru przygotuj płyn, nasącz nim ciasto.
Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki, posyp łyżką cukru pudru, odstaw na kilka minut.
Odlej szklanki śmietanki, podgrzej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dodaj do ciepłej śmietanki, rozmieszaj i wystudź. Ubij resztę śmietanki z łyżką cukru, dolej śmietankę z żelatyną.
Ciasto zdejmij z papieru do pieczenia, na „górnej” stronie rozłóż śmietankę, na niej truskawki. Zwiń delikatnie nadając ciastu kształt rolady. Wierzch oprósz cukrem pudrem, ozdób roztopioną białą czekoladą. Ciasto podawaj schłodzone.