Ciasto z dynią i jabłkami
Przepis na to ciasto podawałam w zeszłym roku(klik,klik) Teraz do ciasta dodałam dodatkowo kilka sztuk jabłek. Zrezygnowałam z polewy czekoladowej a ciasto posypałam cukrem pudrem.
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka musu z dyni
1 szklanka oleju
3 jabłka
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę, dodać olej i mus z dyni, wymieszać. Do masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry i poukładać na cieście lekko wciskając do środka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 40/50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jak na patyczku zostanie okruszek ciasta zostawić jeszcze w piekarniku.