Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
W miniony weekend obchodziliśmy urodziny Jasia, upiekłam więc ciasto, które i dzieci spokojnie mogą jeść. Bez kremów na bazie jajek, za to z marchewką i twarożkiem.
Torcik naprawdę świetnie smakował, jest bardzo wilgotny, dobry więc tak pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu, wystarczy przechowywać go pod przykryciem.
Marchewkowo – cynamonowe warstwy przełożyłam waniliowym kremem na bazie naturalnego serka i masła. Był cudowanie puszysty i dobrze przełamywał intensywny smak ciasta. To wypiek w sam raz na jesień!
Przepis ze strony lovelifeeat.com
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Składniki- marchew - 500g
- jajko - 3 szt
- cukier - 2 szklanki
- olej - 1 i 1/2 szklanki
- maślanka - 1/3 szklanki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka, suszony
- krem
- serek kremowy - 375 g
- masło - 150 g, miękkie
- cukier puder - ok. 3 łyżek (do smaku)
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Jajka wymieszaj z cukrem, maślanką, olejem, ekstraktem i marchewką.
Stopniowo dodawaj oba rodzaje mąki połączone z cynamonem, imbirem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, aby nie było grudek.
Ciasto podziel na 2 równe części, upiecz 2 krążki ciasta przez 40 minut w 180 oC każdy.
Krem: Masło zmiksuj z cukrem, dodaj esencję waniliową i serek. Wszystkie składniki mieszaj mikserem na puszystą masę. Schłódź ją w lodówce i nakładaj na dokładnie wystudzone ciasto (połowę pomiędzy krążki ciasta, resztę rozsmaruj na wierzchu).