Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

W miniony weekend obchodziliśmy urodziny Jasia, upiekłam więc ciasto, które i dzieci spokojnie mogą jeść. Bez kremów na bazie jajek, za to z marchewką i twarożkiem.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik naprawdę świetnie smakował, jest bardzo wilgotny, dobry więc tak pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu, wystarczy przechowywać go pod przykryciem.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marchewkowo – cynamonowe warstwy przełożyłam waniliowym kremem na bazie naturalnego serka i masła. Był cudowanie puszysty i dobrze przełamywał intensywny smak ciasta. To wypiek w sam raz na jesień!

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ze strony lovelifeeat.com

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Agata, 22 października 2012

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • marchew - 500g
  • jajko - 3 szt
  • cukier - 2 szklanki
  • olej - 1 i 1/2 szklanki
  • maślanka - 1/3 szklanki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka, suszony
  • krem
  • serek kremowy - 375 g
  • masło - 150 g, miękkie
  • cukier puder - ok. 3 łyżek (do smaku)
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.

Jajka wymieszaj z cukrem, maślanką, olejem, ekstraktem i marchewką.

Stopniowo dodawaj oba rodzaje mąki połączone z cynamonem, imbirem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, aby nie było grudek.

Ciasto podziel na 2 równe części, upiecz 2 krążki ciasta przez 40 minut w 180 oC każdy.

Krem: Masło zmiksuj z cukrem, dodaj esencję waniliową i serek. Wszystkie składniki mieszaj mikserem na puszystą masę. Schłódź ją w lodówce i nakładaj na dokładnie wystudzone ciasto (połowę pomiędzy krążki ciasta, resztę rozsmaruj na wierzchu).

Przepisy z tych kategorii

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sasznie
2

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
1

Chleb na zakwasie z jalapeño i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku
1

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj