Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

W miniony weekend obchodziliśmy urodziny Jasia, upiekłam więc ciasto, które i dzieci spokojnie mogą jeść. Bez kremów na bazie jajek, za to z marchewką i twarożkiem.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik naprawdę świetnie smakował, jest bardzo wilgotny, dobry więc tak pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu, wystarczy przechowywać go pod przykryciem.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marchewkowo – cynamonowe warstwy przełożyłam waniliowym kremem na bazie naturalnego serka i masła. Był cudowanie puszysty i dobrze przełamywał intensywny smak ciasta. To wypiek w sam raz na jesień!

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ze strony lovelifeeat.com

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Agata, 22 października 2012

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • marchew - 500g
  • jajko - 3 szt
  • cukier - 2 szklanki
  • olej - 1 i 1/2 szklanki
  • maślanka - 1/3 szklanki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka, suszony
  • krem
  • serek kremowy - 375 g
  • masło - 150 g, miękkie
  • cukier puder - ok. 3 łyżek (do smaku)
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.

Jajka wymieszaj z cukrem, maślanką, olejem, ekstraktem i marchewką.

Stopniowo dodawaj oba rodzaje mąki połączone z cynamonem, imbirem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, aby nie było grudek.

Ciasto podziel na 2 równe części, upiecz 2 krążki ciasta przez 40 minut w 180 oC każdy.

Krem: Masło zmiksuj z cukrem, dodaj esencję waniliową i serek. Wszystkie składniki mieszaj mikserem na puszystą masę. Schłódź ją w lodówce i nakładaj na dokładnie wystudzone ciasto (połowę pomiędzy krążki ciasta, resztę rozsmaruj na wierzchu).

Przepisy z tych kategorii

Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków
1

Babeczki leśny mech – deser dl…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Domowe lubisie z gruszką

Domowe lubisie z gruszką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą
1

Wilgotne babeczki z jabłkami i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Domowe gofry na krupczatce – lekkie i chrupiące
2

Domowe gofry na krupczatce – l…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Galaretka truskawkowa z owocami - deser mojego dzieciństwa!
1

Galaretka truskawkowa z owocam…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Malinowo kokosowy deser

Malinowo kokosowy deser

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square