Pianka truskawkowa
składniki na ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 /170 st. przez około 30 minut.
składniki na masę truskawkową:
1/2 litra śmietany 36%
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie (instrukcja na opakowaniu), dodać 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Oczyszczone truskawki zmiksować z niewielką ilością cukru na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy galaretka stężeje (kleista zawiesina), dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z bitą śmietaną i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Wlać na upieczony i przestudzony boiszkopt. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Ja tym razem ciasto polałam czekoladą i posypałam rozkruszonymi resztkami biszkopta. Przed podaniem na każdy kawałeczek ciasta ponownie wlałam odrobinę czekolady i przyozdobiłam kleksem bitej śmietany. Do boku dodałam listek mięty.