Do muffinek możemy dodać tylko odrobinę dodatków, możemy również "upakować" do nich naprawdę dużą ilość smakowitości, które będą dominować smakiem - wszystko zależy od naszej pomysłowości oraz preferencji smakowych.
Wyszło bosko. Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany.
Aksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta.
Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Efekt: wizualny – niepozorny. Smakowy – niesamowity - mega chrupiąca kokosowa słodycz z lekką słoną nutą, zwieńczona czekoladą. Idealnie pasuje do nich niemieckie określenie mega knusprig! Zdecydowanie polecamy jako odmianę od twix-ów, marsów, snikersów itp. sztucznych wytworów:)
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.
Jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam. Babeczki zasmakują każdemu, są wilgotne, pyszne, aromatyczne i bardzo proste! Z kremem z serka philadelphia smakują cudownie
Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .
Blondie, czyli jasna wersja klasycznego brownie, to jedno z moich małych kulinarnych wyzwań na kończący się już 2013 rok ;) Ciasto, jak każde tego typu, jest bardzo słodkie, wilgotne i zbite, choć mimo wszystko nieco lżejsze niż klasyczny, ciemny odpowiednik (...). Na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom białej czekolady.
Jeden ze smaczniejszych, odchudzonych serników, które jadłam. Ja zrobiłam go z twarogu półtłustego w "kostkach", ale dobry będzie też ser wiaderkowy czy przeznaczony na serniki ... Sernik bez dodatku tłuszczu i mąki pszennej. Kremowy, wilgotny i przepyszny. Można pominąć polewę z jogurtu i przygotować go z dowolnymi świeżymi owocami. Zresztą sami spróbujcie...:)
Pamiętacie o akcji z kawą w roli głównej ? zapraszam wszystkich chętnych...mamy dwa miesiące na kawowe eksperymenty.. U mnie na początek proste ciasto z przepisu Dorotki.
Bardzo wilgotne i lepkie ciasto piernikowe, tak dobrego to ja jeszcze nie jadłam. W dodatku zachowuje świeżość do 3 tygodni. Dlatego możemy je wcześniej upiec, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu aż do świąt - choć szczerze mówiąc nie wiem czy tyle wytrzymacie jak spróbujecie pierwszy kawałek...