Mocno wilgotny i lepki piernik

Mocno wilgotny i lepki piernik

Zdjęcie - Mocno wilgotny i lepki piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo wilgotne i lepkie ciasto piernikowe, tak dobrego to ja jeszcze nie jadłam. W dodatku zachowuje świeżość do 3 tygodni. Dlatego możemy je wcześniej upiec, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu aż do świąt - choć szczerze mówiąc nie wiem czy tyle wytrzymacie jak spróbujecie pierwszy kawałek... Polecam Koniecznie upieczcie na święta nie - będziecie żałować.

  • 150 g masła
  • 200 g złotego syropu
  • 200 g melasy
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczy oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki

W garnuszku roztopić masło z cukrem, złotym syropem, melasą  dodać również przyprawy.

 Całość podgrzewać na małym ogniu, gdy składniki się połączą zdjąć z ognia.  Do garnuszka  wlać mleko, wbić jajka oraz rozpuszczoną sodę w wodzie.

Następnie wsypać mąkę i szybko wymieszać do połączenia, ciasto będzie dość rzadkie ale dzięki temu później będzie lepkie i wilgotne.

Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.i piec ok 40-60 minut , aż się zetnie na wierzchu i trochę urośnie. Gdy będziemy piec zbyt długo ciasto nie będzie tak wilgotne . Dlatego dobrze jeżeli nawet wierzch jest lekko luźny- gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika samo jeszcze dojdzie. 

Smacznego  

Przepis pochodzi z książki Nigella Świątecznie

Zdjęcie - Mocno wilgotny i lepki piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mocno wilgotny i lepki piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mocno wilgotny i lepki piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów