Dietetyczny, bezglutenowy sernik waniliowy. Idealny.
 
             
 
 
  
 
 
  
 
 
 Delikatny, lekki, dietetyczny i bezglutenowy sernik waniliowy z frużeliną wiśniową domowej roboty...Obłędny. Jeden ze smaczniejszych, odchudzonych serników, które jadłam. Ja zrobiłam go z twarogu półtłustego w "kostkach", ale dobry będzie też ser wiaderkowy czy przeznaczony na serniki ...
 Sernik bez dodatku tłuszczu i mąki pszennej. Kremowy, wilgotny i przepyszny. Można pominąć polewę z jogurtu i przygotować go z dowolnymi świeżymi owocami. Zresztą sami spróbujcie...:)
 
 SKŁADNIKI:
 masa serowa:
 1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego trzykrotnie lub twarogu na serniki 
 250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
 5 jajek
 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 opcjonalnie:1 op. cukru z prawdziwa wanilią
 
 Wierzch:
 250 g jogurtu greckiego
 3 łyżki ksylitolu
 
 Dodatki:
 frużelina wiśniowa
 
 
 Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
 Do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Miksuj mieszadłem na średnich obrotach około 2 minut. Dodawaj pojedynczo jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Miksuj krótko tylko do połączenia składników, by nie napowietrzać masy serowej.
 Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Sernik przykryj folią aluminiową. 
 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 90 minut. 
 Sernik wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nim jogurt wymieszany z cukrem. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
 Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i studź na kratce. 
 Ostudzony wstaw do lodówki na kilka godzin- najlepiej na cała noc. Podawaj polany frużeliną lub z owocami.
 
 Smacznego :)
 
 
 1 porcja (100g) bez polewy zawiera średnio:
 energia: 165 kcal
 białko: 15 g
 węglowodany: 12 g
 błonnik: 0 g
 tłuszcze: 6 g
 cholesterol: 165 mg
 
 
 
            