Dietetyczny, bezglutenowy sernik waniliowy. Idealny.

Zdjęcie - Dietetyczny, bezglutenowy sernik waniliowy. Idealny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dietetyczny, bezglutenowy sernik waniliowy. Idealny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dietetyczny, bezglutenowy sernik waniliowy. Idealny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny, lekki, dietetyczny i bezglutenowy sernik waniliowy z frużeliną wiśniową domowej roboty...Obłędny. Jeden ze smaczniejszych, odchudzonych serników, które jadłam. Ja zrobiłam go z twarogu półtłustego w "kostkach", ale dobry będzie też ser wiaderkowy czy przeznaczony na serniki ...
Sernik bez dodatku tłuszczu i mąki pszennej. Kremowy, wilgotny i przepyszny. Można pominąć polewę z jogurtu i przygotować go z dowolnymi świeżymi owocami. Zresztą sami spróbujcie...:)

SKŁADNIKI:
masa serowa:
1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego trzykrotnie lub twarogu na serniki
250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
opcjonalnie:1 op. cukru z prawdziwa wanilią

Wierzch:
250 g jogurtu greckiego
3 łyżki ksylitolu

Dodatki:
frużelina wiśniowa


Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Miksuj mieszadłem na średnich obrotach około 2 minut. Dodawaj pojedynczo jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Miksuj krótko tylko do połączenia składników, by nie napowietrzać masy serowej.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Sernik przykryj folią aluminiową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 90 minut.
Sernik wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nim jogurt wymieszany z cukrem. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Ostudzony wstaw do lodówki na kilka godzin- najlepiej na cała noc. Podawaj polany frużeliną lub z owocami.

Smacznego :)


1 porcja (100g) bez polewy zawiera średnio:
energia: 165 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 12 g
błonnik: 0 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 165 mg

Zdjęcie - Dietetyczny, bezglutenowy sernik waniliowy. Idealny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą
1

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)
2

Brownie migdałowe bez cukru (s…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciasto dyniowe
1

Fit ciasto dyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowe Michałki bez cukru

Domowe Michałki bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!
1

Kokosanki - mokre, klejące - n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj