Robiłam go kiedyś, a teraz musiałam sobie przypomnieć - w domu zabrakło majonezu :)Przepis jest prosty, ja robiłam z połowy porcji - bałam się, że mi się w słoiku nie zmieści...
Smak domowego majonezu, poznałam niedawno. Kiedy to zachciało nam sie sałatki jarzynowej, a zabrakło majonezu. Poszperałam wtedy w netcie i natrafiłam na przepis na blogu Ptasi. Przyznam szczerze, ze namieszałam sie wtedy i to jeszcze jak!!!:-)
Uwielbiam pitę pod wieloma postaciami. Podobnie z resztą jak Śliwka, która prezentowała już dwa przepisy na chlebki pita – z kminkiem oraz z oliwkami.
Nastał czas, abym ja także je przekazała Wam swój przepis.
Jedną z potraw podanych ciepło po północy były mini burgery z wołowego mięsa. Podałam je z karmelizowaną cebulą i pikantną salsą pomidorową. Dodatkowym efektem robiącym wrażenie były własnoręcznie ulepione i upieczone małe bułeczki, do których mogłam włożyć mini burgery wołowe.
Bardzo aromatyczne czosnkowe bułeczki, miękkie i puszyste. Podczas pieczenia pachnie nimi cały dom :) Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, takie lekko przestudzone. Na drugi dzień tracą chrupkość, ale nadal są smaczne.
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formując je z pomocą... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły śliczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze święconką...
Nawet jeśli przeważnie nie jadacie majonezu to na pewno sięgacie po niego podczas świąt wielkanocnych. Jajka na twardo czy te faszerowane, sałatki i inne specjały nie smakują już tak bez tego dodatku. Przepis, który Wam proponuję jest bardzo łatwy. Przygotowanie majonezu zajmuje pięć minut!