Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”.

Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”.

Już podczas pieczenia pachną tak nieziemsko, że przywołują na myśl włoskie słońce, lato, pachnące świeżym czosnkiem, bazylią i pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu. I ten parmezan… Wszystko razem tworzy kwintesencję mojego wyobrażenia o dobrej kuchni. Są minimalistyczną wariacją na temat popularnego odrywanego chlebka, znanego też pod angielską nazwą „monkey bread”. Wbrew pozorom są bajecznie proste do przygotowania i zachwycają podane na stół swoim niebanalnym wyglądem oraz wspaniałym aromatem włoskich dodatków. Trudno ocenić, czy lepiej nadadzą się na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do kremowych zup w porze obiadu. Sprawdza się w każdej roli. są wyborne, aromatyczne i urocze,a smakują wyborne zarówno same, jak i z odrobiną świeżego masła, czy miską domowej zupy.

Bułeczki w nieco innej odsłonie…

Zdjęcie - Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 opakowanie drożdży instant lub 15g świeżych
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • ok 50-70ml oleju rzepakowego aromatyzowanego  pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski
  • czarny pieprz do oprószenia

Zdjęcie - Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  • Do miski dodać jajko, sól, starty parmezan i resztę mleka i zarobić ciasto. Następnie dodać masło i dokładnie wyrobić. Wyrabianie powinno trwać do chwili aż ciasto będzie gładkie i będzie dobrze odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 40x40cm.
  • Ciasto pokroić na 8 długich pasków równej szerokości. Każdy z pasków posmarować olejem aromatyzowanym pomidorami, czosnkiem i bazylią (dobrze wstrząsnąć butelką przed wylaniem do miseczki, by wydobyć drobinki przypraw z dna.
  • Paski oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i układać jeden na drugim po cztery. W ten sposób powinniśmy otrzymać dwa paski złożonego ciasta.
  • Każdy z pasków pokroić na 5 równych kawałków.
  • Wkładać po jednym kawałku do natłuszczonych foremek na muffinki wyciagając końce do góry.
  • Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut na złoty kolor.

Smacznego !

Zdjęcie - Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest moją propozycją w zabawie, która odbywa się na blogu Majanowe Pieczenie – „Odkryj Kujawski ze smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Zdjęcie - Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów