Parmezanowe muffiny o smaku włoskiej pizzy – „monkey muffins”.
Już podczas pieczenia pachną tak nieziemsko, że przywołują na myśl włoskie słońce, lato, pachnące świeżym czosnkiem, bazylią i pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu. I ten parmezan… Wszystko razem tworzy kwintesencję mojego wyobrażenia o dobrej kuchni. Są minimalistyczną wariacją na temat popularnego odrywanego chlebka, znanego też pod angielską nazwą „monkey bread”. Wbrew pozorom są bajecznie proste do przygotowania i zachwycają podane na stół swoim niebanalnym wyglądem oraz wspaniałym aromatem włoskich dodatków. Trudno ocenić, czy lepiej nadadzą się na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do kremowych zup w porze obiadu. Sprawdza się w każdej roli. są wyborne, aromatyczne i urocze,a smakują wyborne zarówno same, jak i z odrobiną świeżego masła, czy miską domowej zupy.
Bułeczki w nieco innej odsłonie…
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 opakowanie drożdży instant lub 15g świeżych
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- ok 50-70ml oleju rzepakowego aromatyzowanego pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski
- czarny pieprz do oprószenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
- Do miski dodać jajko, sól, starty parmezan i resztę mleka i zarobić ciasto. Następnie dodać masło i dokładnie wyrobić. Wyrabianie powinno trwać do chwili aż ciasto będzie gładkie i będzie dobrze odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 40x40cm.
- Ciasto pokroić na 8 długich pasków równej szerokości. Każdy z pasków posmarować olejem aromatyzowanym pomidorami, czosnkiem i bazylią (dobrze wstrząsnąć butelką przed wylaniem do miseczki, by wydobyć drobinki przypraw z dna.
- Paski oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i układać jeden na drugim po cztery. W ten sposób powinniśmy otrzymać dwa paski złożonego ciasta.
- Każdy z pasków pokroić na 5 równych kawałków.
- Wkładać po jednym kawałku do natłuszczonych foremek na muffinki wyciagając końce do góry.
- Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut na złoty kolor.
Smacznego !
Przepis ten jest moją propozycją w zabawie, która odbywa się na blogu Majanowe Pieczenie – „Odkryj Kujawski ze smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.