Chleb bananowo-miodowy

Chleb  bananowo-miodowy

Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi, a właściwie obietnicy tego jaki miał być jego efekt. Przepis znalazłam na stronie Jamie'go Olivera.

 Zdjęcie - Chleb  bananowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb  bananowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 1/2 kg mąki chlebowej - jasnej pszennej

 3 dojrzałe banany

4 łyżki płynnego miodu - ja użyłam rzepakowego

łyżka albo dwie migdałów - posiekanych

300 ml ciepłej wody

15 g drożdży

łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

mąka do posypania i zagniatania

Do dużej miski wsypałam mąkę. Dosypałam soli, cukru i wkruszyłam drożdże. Można też użyć drożdży suszonych.

W blenderze zmiksowałam banany. Powoli dolałam do nich ciepłej wody - cały czas miksując. Powinno być w sumie 300-315 ml płynu.

Powoli dolałam płynu do mąki - cały czas zagniatając. Ja użyłam robota kuchennego, ale można to robić ręcznie. Następnie dodałam 2 łyżki miodu i łyżkę posiekanych migdałów i zagniatałam dalej. Ciasto trzeba zagniatać tak długo aż będzie sprężyste, gładkie i nie będzie się kleić do rąk.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiłam do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Czasem rośnie godzinę, a czasem wystarczy 30 minut.

Wyrośnięte ciasto trzeba jeszcze raz zagnieść - tak by "wygnieść" z niego pęcherzyki powietrza.

Gotowe ciasto podzieliłam na kulki (powinny być mniejsze niż mi wyszły). Ułożyłam je w wysypanej mąką albo wyłożonej papierem pergaminowym formie. Odstawiłam na chwilkę a następnie na wierzchu polałam resztą miodu - może być nawet więcej niż 2 łyżki. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30 minut.

Kategorie przepisów