Domowy majonez
Dziś domowy majonez z jajeczek prosto od naszych kurek :-) szybki w przygotowaniu i bez dodatkowych ulepszaczy polecam
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 150 mililitrów oliwy z oliwek lub rzepakowego
- 150 mililitrów oleju z pestek winogron
- 1 łyżka wyciśniętego soku z limonki
- szczypta soli i pieprzu
Żółtka wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i miodem oraz sokiem z limonki. Następnie oliwy połączyć i ucierając żółtka mikserem cieniutkim strumieniem dolewać oliwę ucierać ok nasza masa się powiększy i zgęstnieje oraz zrobi się lekko biała lub żółtka jak u mnie. Wszystko zależy od koloru żółtek. Taki majonez przechowuje w lodówce do 2 tygodni.
Polecam
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...