Bułeczki czosnkowe - króliczki
Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formując je z pomocą... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły śliczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze święconką...
Przepis na ciasto z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Prokopczuka, ponieważ chciałam zrobić bułeczki o innym smaku, niż naturalny. Zmieniłam tylko pierwotną ilość mleka - wychodzą mi bardzo twarde, jeśli dam tyle, ile w oryginale.
Bułeczki czosnkowe - króliczki
Składniki na 8 małych króliczków.
- 250 g mąki pszennej
- mała kostka świeżych drożdży lub 7 g paczuszka suchych
- 150 ml letniego mleka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie można dodać ulubione zioła lub przyprawy: bazylię, sypką czerwoną paprykę, tymianek, kminek, itp.
Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże świeże wkruszyć do wgłębienia, a świeże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnianą ściereczką), a następnie podzielić je na 8 części, uformować kulki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pociąć czystymi nożyczkami według poniższej instrukcji:
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zajączkom wgłębienia wykałaczką, imitujące oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.