Imprezowe bułeczki

Imprezowe bułeczki

Zdjęcie - Imprezowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam karmić bliskie mi osoby, dlatego też z chęcią zapraszam do siebie gości. Czasami są to pojedyncze osoby, które wpadną na obiad lub na kawę i ciastko. Zdarzało mi się także gotować nawet dla 100 osób, w takich sytuacjach jestem w swoim żywiole.

W tym roku zajęłam się organizacją sylwestra u siebie w domu. Ustaliliśmy ze znajomymi kwotę składki na menu imprezowe, które miałam dla nich przygotować. Spędziłam w kuchni 2 dni, ale dla widoku zadowolonych gości wiem, że było warto :)

Jedną z potraw podanych ciepło po północy były mini burgery z wołowego mięsa. Podałam je z karmelizowaną cebulą i pikantną salsą pomidorową. Dodatkowym efektem robiącym wrażenie były własnoręcznie ulepione i upieczone małe bułeczki, do których mogłam włożyć mini burgery wołowe.

Oczywiście takie małe bułeczki można też wykorzystać w zupełnie inny sposób. Przygotować burgery z kurczaka, włożyć tofu, czy przełożyć sałatką z tuńczyka. Świetnie się sprawdzają podczas imprez, dlatego bardzo je polecam, szczególnie w karnawale.

Zdjęcie - Imprezowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Imprezowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Imprezowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Imprezowe bułeczki Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 2 godziny 15 minut

Porcje: 25

Składniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mascarpone
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • żółtko + zioła prowansalskie do posypania

Instrukcja
  1. W rondelku podgrzewamy mleko z passatą pomidorową. Płyn ma być letni, lecz nie gorący.
  2. Mąkę przesiewamy do misy,mieszamy z drożdżami, solą i cukrem.
  3. Dodajemy jogurt naturalny i zaczynamy stopniowo wlewać „pomidorowe mleko” wyrabiając przy tym ciasto. Po 10 minutach wyrabiania ciasta ręcznie lub mikserem, przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części z których formujemy wałeczki. Z wałeczków odrywamy małe porcje ciasta i formujemy okrągłe bułeczki. Po ulepieniu 25 bułeczek, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka i posypujemy przyprawami.
  6. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów