Nietypowy przepis na mufinki. Nietypowy - bo do ciasta dodaje się utarte pierniki. Mufinki są lekko korzenne, z delikatną cytrusową nutką. Są dość słodkie - lukrowa skorupka jeszcze dodaje im słodyczy :)
Prawo serii najwyraźniej działa, bo dziś kolejny przepis na rybę w świątecznej odsłonie i zarazem propozycja dla osób, które nie są wielkimi fanami karpia. Łosoś jest powszechnie lubiany, łatwo dostępny i naprawdę łatwy w przygotowaniu. To ten typ świątecznego dnia, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni (gospodarz:).
Chyba po raz pierwszy robiłam roladę z kakaowym biszkoptem. Bałam się, że ciasto nie będzie takie plastyczne ale okazało się, że do zwinięcia jest tak samo łatwe. Tym razem zrobiłam masę na bazie masła bo rolada z kremem maślanym jest dla mnie wspomnieniem z dzieciństwa a już tak dawno jej nie robiłam, że zdążyłam zatęsknić za jej smakiem.
Tegoroczne kulinarne inspiracje na Sylwestra zaczynam od przepisu na małe, wytrawne „ciastka” nadziewane szpinakiem, serem feta i pomidorowym pesto. To połączenie śródziemnomorskich smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!
W moim domu na świątecznym stole zawsze jest pieczona ryba. Nie tylko karp cieszy się powodzeniem. Amur i pstrąg też mają swoich smakoszy. W te święta dla odmiany przygotowałam faszerowanego łososia.
Róże wykonujemy z identycznego ciasta jak na faworki, różnią się jedynie kształtem i sposobem podania. Sekret udanych i kruchych ciastek leży w bardzo cienkim rozwałkowaniu ciasta, dokładnym wyrobieniu i napowietrzeniu ciasta przez ” ubicie ” je wałkiem:). Jeśli zastosujecie te wszystkie rady uzyskacie, delikatne, chrupiące i usiane bąblami róże.