Ciasto z jagodami i kruszonką
Mój projekt dziewiarski powoli zaczyna dawać mi się we znaki, ale też nabiera kształtów.
Drutuję wielki pled wielkości małżeńskiego łóżka. Z jednego kawałka. Jestem mniej więcej w połowie drogi, ale idzie mi dość wolno. Wzór, choć łatwy, to jest dwustronny. (Jeśli ktoś wie o czym mówię - nie ma rzędów ulgowych ;))
Po sześciu godzinach drutowania dzień w dzień oczy bolą mnie niemiłosiernie i już na samą myśl patrzenia w monitor komputera bolą mnie jeszcze bardziej. Na spółkę z plecami.
Ale co tam! Pled niedługo skończę i pewna miła para po drugiej stronie oceanu będzie miała czym się ogrzać podczas długich zimowych wieczorów:)
A póki co, zostawiam Wam na osłodę ciasto z jagodami. Jak miło jest zjeść coś takiego, gdy za oknem śnieżyca!
Do zobaczenia niedługo!
Ciasto z jagodami i kruszonką
blacha około 24 x 35 cm
20 dkg cukru
20 dkg bardzo miękkiego masła
6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
20 dkg mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl. leśnych jagód (świeżych lub mrożonych)
Kruszonka:
50 g masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukier waniliowy
¾ szkl. mąki
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Ucierać żółtka z cukrem przez około 10 minut, później dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek i łyżką wmieszać do ciasta ubite białka. Wlać ciasto do formy, posypać po wierzchu jagodami (jeśli używamy mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać), posypać kruszonką i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 45 - 50 min.
Kruszonka:
Masło z cukrem posiekać nożem, dodać mąkę i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy.