Gofry. Zawsze pyszne!
Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby gofrów. Myślę, że chodzi nie tylko o ich smak, ale i dobre skojarzenia. W końcu góry to wakacje, morze, letnia beztroska…
Co jakiś czas nachodzi mnie ochota, żeby poprawić sobie nastrój ciepłym jeszcze gofrem. Zwykle jem go w najprostszej wersji, tylko z cukrem pudrem. Polubiłam jednak szalenie i te polane karmelowym w smaku „złocistym syropem” (golden syrup).
Już dziś wiem, że w piątek też będę je piec, w wersji z bitą śmietaną i polewą wiśniową :)
Gofry. Zawsze pyszne! Składniki- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- cukier - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1 i 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- masło - 6 łyżek (roztopione i ostudzone) + odrobina do smarowania gofrownicy
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Możesz zrobić to nawet godzinę przed smażeniem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed smażeniem gofrownica powinna być bardzo mocno rozgrzana, lekko natłuszczona (najłatwiej posmarować ją pędzelkiem, rozpuszczonym masłem). Smaż je na złoto-brązowy kolor. Podawaj najlepiej ciepłe.