Nareszcie jest i można się nią zajadać do woli ! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłam młodą kapustkę - wyszła pyszna , jako dodatek były młode ziemniaki - i niczego więcej nie potrzeba :)
W zamyśle miała być duszona karkówka , a wyszło coś pomiędzy Strogonowem a zupą gulaszową :) Wymyśliłam ją okazji wyjazdu do rodzinki [ patrz : wrzesień 2007 ] - chciałam zabrać gotową potrawę , którą wystarczy tylko podgrzać i już jest gotowa do zjedzenia . Wtedy wyszły mi całkiem zgrabne plastry karkówki z plasterkami pieczarek i paseczkami papryki ... - teraz mięso rozpadło się w trakcie duszenia i wyszło takie coś a'la zupa .
Do oliwy dodać przeciśnięty czosnek i zioła. Doprawić pieprzem i octem balsamicznym.Sałatę pokroić w paski lub rozrywać. Ogórka pokroić na kawałki,pomidora podzielić na 8 części.
Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z Wielkiego Żarcia, autorką jest MONALODZ.Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i można wykonywać wiele kombinacji, można puścić wodze wyobraźni i dowolnie dekorować :)Wykorzystałam swoje przepisy na biszkopt i krem.
Podsmaż mięso (bez cebuli) na oliwie, wyjmij z patelni, na ten sam tłuszcz wrzuć kurki i podduś. Kiedy kurki puszczą wodę, wrzuć mięso i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Jeśli wody jest zbyt mało, dolej, możesz ewentualnie dodać kostkę rosołową.
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Dodać 1/5 szklanki wywaru. Z mąki zrobić zasmażkę. Doprawić chrzanem i pieprzem. Dusić chwilkę po czym zaprawić śmietaną.
Kiedyś taka sałatka była na wszystkich imieninach :) Nie jest specjalnie zdrowa, jadałam też smaczniejsze sałatki, ale czasami mamy ochotę odtworzyć sobie właśnie taki smak.
W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule i czosnek - drobno posiekane. Żeby się nie przypaliły trzeba je posolić. Na zeszklona cebulę wrzucić mielona wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodawać stopniowo przyprawy - mieszając całość co jakiś czas: kumin, oregano, papryki, liście laurowe, pieprz.
Ostatnimi czasy testuje nowe pomysły na szybkie dania. Jednym z nich jest kurczak nadziewany serkiem czosnkowo – ziołowym z boczkiem.Danie to zostało zainspirowane potrawą, jaką jadłam niedawno podczas lunchu w jednym z pobliskich hoteli.
Robię je , gdy zostanie mi trochę duszonego mięsa z obiadu . Wtedy przyrządzam takie właśnie zapiekane naleśniki lub przekładam placki naleśnikowe farszem i zapiekam (taka zapiekanka a'la tort )
Kapustę ugotować w garze z wodą. W drugim garnku ugotować wywar z marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić z kiełbasą i boczkiem. Przesmażyć na oleju.
Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na około 7 minut. Następnie kapustę odsączyć na sicie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (grube oczka). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę wrzucić do miski, lekko posolić, skropić oliwą (około 2 łyżki) i lekko zagnieść.