Chili con carne
pół kilo chudej mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
puszka pomidorów bez skóry
mała puszka koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz, kumin, oregano, dwa liście laurowe
słodka i ostra papryka
cheddar tarty
tortille i chipsy kukurydziane
W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule i czosnek - drobno posiekane. Żeby się nie przypaliły trzeba je posolić. Na zeszklona cebulę wrzucić mielona wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodawać stopniowo przyprawy - mieszając całość co jakiś czas: kumin, oregano, papryki, liście laurowe, pieprz. Na to wylać puszkę pomidorów - można je zmiksować ale nie trzeba. Poddusić całość i dodać puszkę koncentratu pomidorowego. Odstawić na małym ogniu do gotowania na godzinkę.
Po godzinie do mięsa dodać dwie puszki osączonej z zalewy fasoli. Zamieszać i gotować całość ok 30 minut. Dosolić do smaku i gotowe.
Chili con carne świetnie smakuje posypane serem cheddar i z dodatkiem chipsów kukurydzianych oraz tortilli.
PS Przyprawy dodaję "na oko", więc nie potrafię powiedzić ile dokladnie. Dość sporo oregano i słodkiej papryki - średnio kuminu a najmniej ostrego chili. Czasdami dodaje kilka kropel sosu Worcester.