Papryka marynowana

 

Ostatni gwizdek na marynowaną paprykę. Cena rośnie w górę, więc spieszcie się i zróbcie dla własnej satysfakcji.

Papryka marynowana

czerwona papryka lub żółta

składniki na zalewę:

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

4 szklanki wody

1,5 łyżki soli

dodatkowo:

ziele angielskie

gorczyca

lisć laurowy

czosnek

olej

Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć z nasion. Pokroić w grube paski. Do gara wlać wodę i lekko osolić. Paprykę zanurzać w wrzątku na 2 minuty.

Przygotować słoiki i nakrętki. Zagotować wodę z octem i cukrem. Zahartowaną paprykę wkładać do słoików. Do każdego słoiczka wrzucać po 1 ząbku czosnku, ziarenka gorczycy, ziele angielskie, 2 listkach laurowych. Wszystko zalać gotową zalewą. Dodać do każdego słoika po 3 łyżki oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.

 

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem