Papryka marynowana
Ostatni gwizdek na marynowaną paprykę. Cena rośnie w górę, więc spieszcie się i zróbcie dla własnej satysfakcji.
Papryka marynowana
czerwona papryka lub żółta
składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
4 szklanki wody
1,5 łyżki soli
dodatkowo:
ziele angielskie
gorczyca
lisć laurowy
czosnek
olej
Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć z nasion. Pokroić w grube paski. Do gara wlać wodę i lekko osolić. Paprykę zanurzać w wrzątku na 2 minuty.
Przygotować słoiki i nakrętki. Zagotować wodę z octem i cukrem. Zahartowaną paprykę wkładać do słoików. Do każdego słoiczka wrzucać po 1 ząbku czosnku, ziarenka gorczycy, ziele angielskie, 2 listkach laurowych. Wszystko zalać gotową zalewą. Dodać do każdego słoika po 3 łyżki oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.