Pierniczki
Pyszne i najlepsze pierniczki jakie kiedy kolwiek jadłam! Niezastąpione w Święta Bożego Narodzenia! Wykonanie jest bardzo proste. Oczywiście najlepsze polukrowane lukrem królewskim i ozdobione posypkami. Przepis na lukier królewski podałam w dwóch wersjach: w wersji z surowym białkiem i wersję z białkiem w proszku. Ja osobiście zawsze wybieram wersję z białkiem w proszku ponieważ kiedy użuwamy surowego jajka jest ryzyko zarażenia się salmonellozą. Takie pierniczki możemy lukrować na wiele sposobów ja poprostu maczałam górną część pierniczka w lukrze i dekorowałam posypkami - jest to prosty sposób ale bardzo efektowny. Bardzoo polecam !!!!!
Składniki na około 100 sztuk:
55 dag mąki pszennej(+ więcej do podsypywania), 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym), 10 dag cukru pudru, 12 dag masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawa do piernika - około 50 g (można dać mniej), kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki wraz masłem zmieszać i zagnieść ciasto. Wałkować podsypując mąką na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki foremkami.
Składniki na lukier królewski z surowym jajkiem:
2 białka, 3 szklanki przesianego cukru pudru
Białka utrzeć z cukrem mikserem lub łyżką. Ucierać kilka minut aż lukier będzie gładki, lśniący i bez grudek. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać kilka kropel wody a jeśli za rzadki dodać cukier puder. Jeśli chcemy robić wzorki z lukru lukier musi być gęsty, a jeśli będziemy maczać pierniczki w lukrze lukier nie musi być tak bardzo gęsty.
Składniki na lukier królewski z białkiem w proszku:
- 4 łyżki białka w proszku
- 115ml wody
- 450g przesianego cukru pudru
Białko w proszku zmiksować z wodą do uzyskania pianki. Dodać cukier puder i zmiksować, aż lukier będzie bez grudek i gładki.
Chłodne pierniczki udekorować lukrem i odstawić aż lukier zastygnie.
I te dekorowane tym drugim sposobem, czyli bardziej pracochłonnym, ale o wiele bardziej efektownym :
Źródło przepisu - Moje Wypieki