Barszcz wigilijny


Zdjęcie - Barszcz wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej.
Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych i przepyszny. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)

Barszcz wigilijny

2,5 litra wody
1 kg buraków
100 g suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera
por
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
sok z pół cytryny
sól, szczypta cukru do smaku

Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby.
Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu*.
Odstawić.
Wywar zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**.
Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę i buraki, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru.

* grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut.

** na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny
1

Barszcz wigilijny

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Czerwony barszcz  wigilijny
5

Czerwony barszcz wigilijny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mizeria inaczej

Mizeria inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pasta alla carbonara z kurkami
1

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kasza gryczana z pieczarkami
1

Kasza gryczana z pieczarkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti z kurkami  - pyszne
1

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj