Korzenny syrop z dyni do kawy à la Starbucks

Szukając jakiegoś fajnego przepisu z okazji Korzennego Tygodnia natknęłam się na przepis na syrop z dyni do... kawy.
Uwielbiam słodkie, smakowe kawy, więc od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :) Przepis jest inspirowany Pumpkin Spice Latte, którą jesienią podawali w Starbucksie. Nigdy nie byłam w Starbucksie, więc nie mam za bardzo możliwości porównania smaku z oryginalnym (tak jak na przykład w przypadku Coffee Heavenowej kawy z białą czekoladą i różą). Nie zmienia to faktu, że syrop jest tak dobry, że połowę wyjadłam łyżeczką od razu ze słoika ;) A kawa przyrządzona z jego dodatkiem tak smaczna, że z pewnością umili mi niejedno grudniowe popołudnie :)
Oba przepisy znalazłam na blogu Iwony.
KORZENNY SYROP Z DYNI
3 łyżki puree z dyni (świeżego, ze słoika lub mrożonego)*,
4 łyżki cukru,
60ml golden syrupu (zrobiłam sama wg tego przepisu),
40ml wody,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam, użyłam kilku kropli aromatu waniliowego),
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
¼ łyżeczki goździków,
¼ łyżeczki mielonego imbiru
Do rondelka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlać wodę, dodać puree z dyni, cukier i golden syrup. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać przyprawy. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje i zacznie oklejać zamoczoną w nim łyżeczkę (trwa to ok. 15 minut). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy syrop przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.
* purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię
KORZENNO-DYNIOWA KAWA LATTE A LA STARBUCKS
(1 porcja)
2-3 łyżeczki syropu korzenno-dyniowego,
½ szklanki mleka,
½ szklanki wrzątku,
1 łyżeczka kawy (rozpuszczanej lub parzonej),
bita śmietana,
cynamon
Syrop rozpuścić w ciepłym mleku, spienić. W kubku lub szklance zaparzyć kawę, zalewając ją wodą do połowy wysokości. Uzupełnić mlekiem, na wierzch dać bitą śmietanę i posypać cynamonem.
Można też zrobić kawę warstwową (jak na zdjęciu): najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki.Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)
Uwielbiam słodkie, smakowe kawy, więc od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :) Przepis jest inspirowany Pumpkin Spice Latte, którą jesienią podawali w Starbucksie. Nigdy nie byłam w Starbucksie, więc nie mam za bardzo możliwości porównania smaku z oryginalnym (tak jak na przykład w przypadku Coffee Heavenowej kawy z białą czekoladą i różą). Nie zmienia to faktu, że syrop jest tak dobry, że połowę wyjadłam łyżeczką od razu ze słoika ;) A kawa przyrządzona z jego dodatkiem tak smaczna, że z pewnością umili mi niejedno grudniowe popołudnie :)
Oba przepisy znalazłam na blogu Iwony.

KORZENNY SYROP Z DYNI
3 łyżki puree z dyni (świeżego, ze słoika lub mrożonego)*,
4 łyżki cukru,
60ml golden syrupu (zrobiłam sama wg tego przepisu),
40ml wody,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam, użyłam kilku kropli aromatu waniliowego),
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
¼ łyżeczki goździków,
¼ łyżeczki mielonego imbiru
Do rondelka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlać wodę, dodać puree z dyni, cukier i golden syrup. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać przyprawy. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje i zacznie oklejać zamoczoną w nim łyżeczkę (trwa to ok. 15 minut). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy syrop przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.
* purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię

KORZENNO-DYNIOWA KAWA LATTE A LA STARBUCKS
(1 porcja)
2-3 łyżeczki syropu korzenno-dyniowego,
½ szklanki mleka,
½ szklanki wrzątku,
1 łyżeczka kawy (rozpuszczanej lub parzonej),
bita śmietana,
cynamon
Syrop rozpuścić w ciepłym mleku, spienić. W kubku lub szklance zaparzyć kawę, zalewając ją wodą do połowy wysokości. Uzupełnić mlekiem, na wierzch dać bitą śmietanę i posypać cynamonem.
Można też zrobić kawę warstwową (jak na zdjęciu): najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki.Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)

