Makowiec świąteczny


Zdjęcie - Makowiec świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam się przekonywać do makowca, aż doszłam do momentu, kiedy zdałam sobie sprawę z tego, że czekam z niecierpliwością na makowiec cały rok. Tak, jak na nugat :)
Ten makowiec, który Wam tutaj pokazuję, to mój ulubiony makowiec. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności.
Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi.
Z tego przepisu wychodzą dwa makowce. Zawijam je luźno w papier do pieczenia, kładę jeden obok drugiego w dużej prostokątnej formie i nawet jeśli trochę się rozejdą, to dzięki brzegom foremki da się uzyskać zgrabne makowce. Piekę je zawinięte w papier do pieczenia.
Mogę śmiało powiedzieć – polecam!

Zdjęcie - Makowiec świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Świąteczny makowiec
2 makowce, blacha 37 x 26 cm

Ciasto:
500 g mąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania
3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy)
40 g drożdży
250 ml mleka
100 g zwykłego cukru
100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
szczypta soli

Masa makowa:
400 g suchego, świeżego maku
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g)
2 białka ubite na sztywną pianę

Lukier:
1 szkl. cukru pudru
kilka łyżek wrzątku

Ciasto
Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, mleko, żółtka, cukier oraz wyrośnięte drożdże. Za pomocą miksera (choć można też ręcznie) z końcówkami ślimakowymi zagnieść kulę ciasta, która odrywa się od miski, jest gładka i lśniąca. Wlać masło i wmieszać je w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pamiętając o tym, żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość nie większą niż długość blachy, na której będzie pieczone.
Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce.
Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno zwinąć, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Miejsce sklejenia makowca powinno znajdować się na spodzie. Również koniec papieru musi się znajdować na spodzie makowca. Przenieść na blachę.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Blachę z makowcami przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić makowce do gorącego piekarnika i piec 50-55 minut.
Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć, żeby się nie zaparzyły i luźno przykryć ściereczką.
Polukrować.

Masa makowa:
Mak zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Wystudzić w garnku z wodą, w której się gotował. Następnie odcedzić na gęstym sicie. Zostawić na sicie przez 15 minut. Zmielić w maszynce 3 razy.
W dużym płaskim garnku lub w brytfannie rozpuścić masło, wsypać mak i resztę składników oprócz piany z białek. Mieszając na małym ogniu mocno podgrzać, prawie zagotować. Przestudzić i w tym czasie ubić pianę z białek. Ubitą pianę wyłożyć na masę makową (nie musi być wystudzona zupełnie) i delikatnie wmieszać ją w masę. Całość podzielić na dwie równe części.




Przepisy z tych kategorii

Alpejskie ciasto karmelowo-orzechowe
11

Alpejskie ciasto karmelowo-orz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Prosty i niezawodny keks – przepis
3

Prosty i niezawodny keks – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami
12

Krucho-drożdżowa strucla z orz…

evenka evenka
Arabeska

Ciasto makowe otulone orzechową kołderką
16

Ciasto makowe otulone orzechow…

evenka evenka
Arabeska

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczne paszteciki na zakwasie

Świąteczne paszteciki na zakwa…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Smaczny sernik wiedeński z rodzynkami. Pycha! Idealny na ciepło.

Smaczny sernik wiedeński z rod…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Makowiec z lekką budyniową pianką

Makowiec z lekką budyniową pia…

Beti Beti
kruche babeczki

Piernik śliwkowy
2

Piernik śliwkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik czekoladowy z suszonymi  śliwkami

Piernik czekoladowy z suszonym…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie

Ciasto marchewkowe bezglutenow…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ