Przedstawiam Wam zaległy przepis na barszcz czerwony, robiłam go na Wielkanoc. Polecam, to smaczny barszczyk z przepisu mojej mamy, kolejna perła z lamusa:-)
Taka sobie niby prosta zupa a ile trzeba się natrudzić żeby ją zrobić . Co i w jakiej kolejności wrzucić, żeby uzyskać odpowiedni smak, który miał krupnik naszych babć lub mam??? I najważniejsza sprawa ile kaszy dodać, żeby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba???
A więc grochówka miksowana, na wędzonce, sycąca, rozgrzewająca i smaczna. A na drugi dzień osobiście smakowała mi jeszcze bardziej, chyba po prostu smaki się przegryzły. :)
Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem do niego będą czosnkowe grzanki, ale szybko zrezygnowałam z tego pomysłu i owszem zrobiłam grzanki, ale z dodatkiem chili. Połączenie okazało się doskonałe.
Do czerwonego barszczu najczęściej podaję krokiety z kapustą i grzybami. Lubię też połączenie barszczu i pieczonego kapuśniaczka. Ale na pierwszym miejscu stawiam barszcz z uszkami. Nadzienie do uszek zazwyczaj robię z grzybów suszonych bądź grzybów mrożonych i kapusty. Tym razem farsz zrobiłam zupełnie inaczej. Uszka nadziewałam mięsem i są takimi małymi miniaturkami pierogów z mięsem.
Prosta i pyszna letnia zupa. Wprawdzie stuprocentowo „wiejska” byłaby, gdybym samodzielnie zrywała grzyby, no ale niestety, póki co nie dana mi ta przyjemność ;) Najważniejsze jednak, że kurki, bez względu na to, jaką drogą nabyte, smakują świetnie – bo zawsze można wyczarować z nich coś fajnego :)
Niedawno i całkiem przypadkiem natknęłam się na nowy program kulinarny mojego ulubieńca Billa Grangera (...) .Przepis na zupę krem z dyni pojawił się w tymże programie i bardzo mnie zainspirował. Stąd dziś u mnie na obiad bardzo podobna.
Przepis jest "na oko", bo barszcz biały by moja babcia ;) A więc gotujemy "smaczek" na wędzonym boczku i białej kiełbasie oraz obranej włoszczyźnie, aż mięso ugotuje się do miękkości...
Cebulę posiekać i zeszklić. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Dusić ok. 5 min. zalać gorącą wodą do poziomu dyni, przyprawić solą, pieprzem i kolendrą...
Na jesienne dni nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. Ponieważ sezon grzybowy wpełni proponuję pyszną tradycyjną zupę z kurek na pożywnym rosole z kury.
Grzyby pokroić i wrzucić do przelanej wody. Gotować do miękkości. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać do ugotowanych grzybów. Z pozostałego masła i mąki zrobić dość gęstą zasmażkę...
Zupa, która gości u nas w święta Bożego Narodzenia od lat. Tradycyjnie przygotowywana przez Babcię, jest pierwszą potrawą, którą spożywamy, gdy całą rodziną zasiadamy do wigilijnego stołu.