Barszcz czerwony (wigilijny)
![Barszcz czerwony (wigilijny)](/obrazek/duze/barszcz-czerwony-wigilijny-214676.jpeg)
Bardzo lubię taki barszcz, długo kombinowałem żeby taki wyszedł no i jest jest słodko kwaśny z nuta grzybów i goździków
![Zdjęcie: Barszcz czerwony (wigilijny) Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/214677.jpeg)
- 3 kg buraków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2,5-3l wody (w zależności jak intensywne mamy buraki)
- garść suszonych grzybów (12g)
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sok z jednej cytryny
- 1-2 łyżki octu
- 3 – 4 łyżki cukru
- 6 goździków (można je wbić w jabłka)
- 2 jabłka pokrojone w ćwiartki
- sól i pieprz
Buraki, grzybki, ziele i liście laurowe, goździki oraz jabłka zalać wodą, dodać ocet (wtedy buraki nie będą zmieniać koloru), gotować aż buraki zmiękną, uzupełnić odparowaną wodę. Wyjąć buraki i jabłka, dodać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodać koncentrat barszczu czerwonego (aczkolwiek barszcz z takiej ilości buraków wychodzi naprawdę intensywny) zagotować.
![Zdjęcie: Barszcz czerwony (wigilijny) Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/214678.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony (wigilijny) Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/214681.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony (wigilijny) Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/214676.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony (wigilijny) Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/214679.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony (wigilijny) Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/214680.jpeg)