Barszcz biały
Składniki:
- kawałek wędzonego boczku
- dwie białe kiełbasy
- włoszczyzna
- ocet
- śmietana 18%
- mąka
- sól, majeranek
- dwa jajka na twardo
Sposób przygotowania:
Przepis jest "na oko", bo barszcz biały by moja babcia ;) A więc gotujemy "smaczek" na wędzonym boczku i białej kiełbasie oraz obranej włoszczyźnie, aż mięso ugotuje się do miękkości. Dodajemy trochę octu, na oko, tak żeby nie był za kwaśny (lepiej dodać mniej, a później więcej niż od razu za dużo jak mówi moja babcia ;)). Robimy zasmażkę i delikatnie zagęszczamy, doprawiamy śmietaną, solą i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę, żeby smaczki się przegryzły.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i z białą kiełbasą.
Smacznego!
- kawałek wędzonego boczku
- dwie białe kiełbasy
- włoszczyzna
- ocet
- śmietana 18%
- mąka
- sól, majeranek
- dwa jajka na twardo
Sposób przygotowania:
Przepis jest "na oko", bo barszcz biały by moja babcia ;) A więc gotujemy "smaczek" na wędzonym boczku i białej kiełbasie oraz obranej włoszczyźnie, aż mięso ugotuje się do miękkości. Dodajemy trochę octu, na oko, tak żeby nie był za kwaśny (lepiej dodać mniej, a później więcej niż od razu za dużo jak mówi moja babcia ;)). Robimy zasmażkę i delikatnie zagęszczamy, doprawiamy śmietaną, solą i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę, żeby smaczki się przegryzły.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i z białą kiełbasą.
Smacznego!