Zupa krem z kalafiora
Zupa, która naprawdę mnie zaintrygowała, nigdy wcześniej nie miałam okazji jej spróbować. Przyznam, że nie doceniałam tej pysznej zupy. Delikatny, lekko masłowy smak świeżego kalafiora i tylko mleko i przyprawy.
Lekkie, aksamitne puree z kalafiora smakuje rzeczywiście wybornie, zdrowe zarówno dla dzieci i dorosłych.
Polecam !
Składniki:
- 1 duży kalafior
- ok. 1 l mleka
- 1 łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Wykonanie:
- Kalafiora umyć pod bieżącą wodą, najlepiej oddzielić różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.
- Odcedzić i zalać mlekiem, następnie gotować do miękkości.
- Rozgotowanego kalafiora zmiksować na gładkie puree, dodać masła, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Podawać z drobno pokrojoną natką i białym pieczywem.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie przepisu mojej mamy