Wiejska zupa z kurek
Prosta i pyszna letnia zupa. Wprawdzie stuprocentowo „wiejska” byłaby, gdybym samodzielnie zrywała grzyby, no ale niestety, póki co nie dana mi ta przyjemność ;) Najważniejsze jednak, że kurki, bez względu na to, jaką drogą nabyte, smakują świetnie – bo zawsze można wyczarować z nich coś fajnego :)
WIEJSKA ZUPA Z KUREK
(4 porcje)
2 garście kurek,
1 mała cebula,
1 marchewka,
2-3 ziemniaki,
1 litr bulionu warzywnego,
ok. 50ml śmietanki 18% do zup,
1 łyżka masła,
sól i pieprz,
natka pietruszki
Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić, większe sztuki pokroić. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę.
W garnku stopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać kurki. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać marchewkę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie – ok. 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu każdą porcję posypać natką pietruszki.
(luźno inspirowane przepisem z tej strony)