Zupa krem z dyni na ostro
Niedawno i całkiem przypadkiem natknęłam się na nowy program kulinarny mojego ulubieńca Billa Grangera, z którego dowiedziałam się, że już od blisko dwóch lat mieszka w Londynie. Nie mogłam uwierzyć. Jak można porzucić słoneczną i ciepłą Australię dla ponurej i deszczowej Wielkiej Brytanii? Nie jestem w stanie tego zrozumieć, chociaż z pewnością miał jakieś powody, zapewne finansowe. Przepis na zupę krem z dyni pojawił się w tymże programie i bardzo mnie zainspirował. Stąd dziś u mnie na obiad bardzo podobna.
Składniki:
1kg dyni
1 czerwona cebula
1/2 główki czosnku
3/4l bulionu warzywnego
garść pestek z dyni
1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Dynię pokroić na mniejsze części i pozbawić pestek. Umieścić na blasze do pieczenia razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą i czosnkiem. Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C, aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni pozbawić skórki, a miąższ przełożyć do dużej misy. Wycisnąć czosnek z łupin i włożyć upieczoną cebulę. Całość zalać bulionem i zmiksować na gładki krem. Na niedużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić paprykę w proszku i szczyptę soli. Włożyć pestki z dyni i wymieszać, aby dokładnie pokryły się oliwą z przyprawami. Smażyć,aż się zrumienią. Zupę rozlać do miseczek, a wierzch posypać ostrymi pestkami.