Grochówka z połówek grochu łuskanego
Tak bardzo chciało mi się grochówki jakiś czas temu, że pomimo braku wędzonych żeberek i tak ją ugotowałam. Do przygotowania tej wersji używam połówek grochu łuskanego,a do tej z wędzonką zawsze cały i jeszcze jeden magiczny składnik, ale o nim napiszę dopiero, jak ją ugotuję.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Składniki:
- 3 l wody
- kawałek łopatki wieprzowej - około 300 g
- 400 g połówek łuskanego grochu
- 4 ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- 6 łyżek oliwy
- 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela i pieprzu czarnego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka, mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- do garnka wlać zimną wodę, włożyć umyte mięso, zagotować, zebrać powstały szum, gotować około 30-40 minut
- groch wypłukać na sicie (ale tak robię tylko w przypadku połówek, cały zawsze moczę na noc), dodać do garnka z mięsem, gotować pod przykryciem około godziny
- wyciągnąć mięso i obrać póki ciepłe, dodać spowrotem do garnka
- marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej
- do garnka wlać 4 łyżki oliwy, rozgrzać, wrzucić starte warzywa i podsmażać ciągle mieszając około 4-5 minut, dodać do garnka
- ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie, posolić, na taką ilość około 1/2 łyżeczki soli
- dodać listek laurowy, ziele i pieprz i majeranek
- na pozostałej oliwie przesmażyć pokrojoną w drogną kostkę cebulę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
Smacznego;)