Grochówka z połówek grochu łuskanego

Grochówka z połówek grochu łuskanego
Tak bardzo chciało mi się grochówki jakiś czas temu, że pomimo braku wędzonych żeberek i tak ją ugotowałam. Do przygotowania tej wersji używam połówek grochu łuskanego,a do tej z wędzonką zawsze cały i jeszcze jeden magiczny składnik, ale o nim napiszę dopiero, jak ją ugotuję.

Zdjęcie - Grochówka z połówek grochu łuskanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 3 l wody
  • kawałek łopatki wieprzowej - około 300 g
  • 400 g połówek łuskanego grochu
  • 4 ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela i pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka, mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • do garnka wlać zimną wodę, włożyć umyte mięso, zagotować, zebrać powstały szum, gotować około 30-40 minut
  • groch wypłukać na sicie (ale tak robię tylko w przypadku połówek, cały zawsze moczę na noc), dodać do garnka z mięsem, gotować pod przykryciem około godziny
  • wyciągnąć mięso i obrać póki ciepłe, dodać spowrotem do garnka
  • marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej
  • do garnka wlać 4 łyżki oliwy, rozgrzać, wrzucić starte warzywa i podsmażać ciągle mieszając około 4-5 minut, dodać do garnka
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie, posolić, na taką ilość około 1/2 łyżeczki soli
  • dodać listek laurowy, ziele i pieprz i majeranek
  • na pozostałej oliwie przesmażyć pokrojoną w drogną kostkę cebulę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem

Zdjęcie - Grochówka z połówek grochu łuskanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów