Zapraszam na poduszeczki z pomidorkiem, świeżą bazylią i mozzarellą, które sprawdzą się na każdej imprezie. Mogą być podane na ciepło, ale wybornie też smakują na zimno.
Jedna z mniej wymyślnych tart, a zarazem jedna z tych najsmaczniejszych. Pomidory, szpinak i feta zgrywają się razem doskonale, jeżeli takiej tarty jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do zrobienia!
Smaczna, sycąca wersja lasagne inspirowana inną znaną włoską potrawą – spaghetti carbonara. Czyli zamiast mięsa i klasycznego beszamelu mamy jajka, śmietanę i boczek. Bonusowo, żeby potrawa nie była mdła, także pieczarki i pora. Fajna odmiana :)
Danie konkretne, tłuściutkie i niezwykle smakowite. Bardzo proste w przygotowaniu i odpowiednie dla alergików uczulonych tylko na jajka. Nie robię go zbyt często, bo muszę dbać o linię, a jak już jest zrobione, to się je i je, bo pyszne.
Frittata to jeden z moich ulubionych sposobów na niedzielne śniadania. (Chociaż poprawka, bo ostatnio gości u mnie niemal 7 razy w tygodniu). Nie dość, że tak szybko się ją robi, to jeszcze istnieje tyle kombinacji!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne zapiekane naleśniki z kurczakiem, pomidorami i serem – są świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło.
Robi się je błyskawicznie i smakują fenomenalnie, a do tego pięknie wyglądają!
Dzięki dodatkowi kurkumy i curry mają cudowny żółty kolor i troszkę orientalny charakter.
Świeży szpinak majowy uwielbiam. Już objadłam się na zapas takim zasmażanym ze śmietaną i czosnkiem. Tym razem wykorzystałam go i zrobiłam lasagne. Oj było pyszne.
Jakiś czas temu oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem i całość zapiekłam.