Frittata z pomidorkami koktajlowymi i rukolą
Frittata to jeden z moich ulubionych sposobów na niedzielne śniadania. (Chociaż poprawka, bo ostatnio gości u mnie niemal 7 razy w tygodniu). Nie dość, że tak szybko się ją robi, to jeszcze istnieje tyle kombinacji! U mnie najczęściej ląduje w niej po prostu to, co akurat znajdę w lodówce. Taki jajeczny omlet to również doskonały posiłek dla wszystkich na diecie redukcyjnej i nisko-węglowodanowej. Jeśli przejadła Ci się nudna jajecznica, to zrób sobie dla odmiany frittatę, z tym, co lubisz najbardziej! ;)
* SKŁADNIKI na 1 porcję
- 3 jajka
- garść rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- 1 łyżeczka klarowanego masła
* PRZYGOTOWANIE Na patelni o średnicy 20-23 cm rozgrzej masło. W miseczce roztrzep jajka z pieprzem i solą. Rozlej je równomiernie na patelnię. Pomidorki poprzekrawaj na połówki i poukładaj w jajecznej masie. Posyp całość rukolą. Frittatę smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną. Aby przyspieszyć ten proces przykryj patelnię pokrywką. Podawaj od razu.
*