Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
Purre, a jednak nie purre, podane zupełnie inaczej niż to nasze zwyczajne. U nas była bitwa o ostatnie sztuki, zostały wymiecione szybciej z talerzy niż danie główne.
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem (...). Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)
Kalarepę z jednej strony uwielbiam jeść na surowo, obraną i pokrojoną w plasterki, a z drugiej strony zawsze gdy ją jem myślę o kalarepie faszerowanej takiej jaką jadłam dawno, dawno na wakacjach u mojej rodziny w Karpaczu. Teraz chciałam ten smak, chociaż w części pokazać moim dzieciom.
Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich.
W tym czasie pokazane jest dosłownie wszystko, każdy etap przygotowywania faszerowanych papryk dlatego odtworzenie przepisu było w tym przypadku bardzo proste. Efekt jest rewelacyjny i ja na pewno będę wracać do tego dania bardzo często.
Kolejna pozycja z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam mąż wybrał sobie kilka potraw, które robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-)
Pyszne połączenie pieczarek i jajek po raz kolejny. Tym razem w krokietach. 'Czaiłam' się na nie już dawno ale zawsze obawiałam się tego, czy będą się trzymały i w czasie smażenia się nie rozpadną. Okazało się, że wszystko się idealnie skleiło.