Purre inaczej

Purre inaczej

Zdjęcie - Purre inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Purre a jednak nie purre, podane zupełnie inaczej niż to nasze zwyczajne.
U nas była bitwa o ostatnie sztuki, zostały wymiecione szybciej z talerzy niż danie główne.

Składniki

  • Ziemniaki - 800g
  • Śmietanka kremówka - 1/4 kubka ( 65ml )
  • Masło ( temp.pokojowa ) - 4 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Żółtko z jajka – 3 szt

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ( ja gotuję zawsze w łupinkach żeby zachować smaki ), w tym czasie rozpuszczamy 2 łyżki masła w rondelku.
Ugotowane ziemniaki władamy do garnuszka rozgrzanego na minimalnym gazie i dajemy im odparować przez 1-2 min, dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i dusimy z ziemniakami aż składniki się połączą, dodajemy gałkę muszkatołową, śmietankę, Sól i pieprz do smaku, na sam koniec dodajemy żółtka i dusimy aż wszystko się ładnie połączy.
UWAGA nie należy dusić składników zbyt mocno inaczej możemy zrobić klej zamiast pysznego dodatku do obiadu :)

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i szprycą do dekorowania ciast nakładamy ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem po wierzchu.
Pieczemy około 20 min , aż ładnie zbrązowieją.
Jeżeli nie mamy szprycy możemy np ulepić kuleczki łyżką do lodów lub 2 łyżkami stołowymi, możemy też uciąć róg z woreczka i w ten sposób zrobić sobie szprycę itd :)

Print Friendly

Kategorie przepisów