Pasta z bakłażana
.
Podpatrzone u Michela Morana :)
1 bakłażan
4 kapary (owoce)
3 płaty suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 szalotka
3 fileciki anchois
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz, szczypta chili
3 łyżki oliwy
Bakłażan przekroić wzdłuż, ponacinać lub ponakłuwać miąższ, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C na ok. 30 min.
Kiedy bakłażan będzie już upieczony łyżką oddzielić miąższ od skórki, a następnie dokładnie go posiekać.
Szalotkę, czosnek, pomidory, kapary i anchois drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej czosnek z cebulą. Następnie dodać anchois, kapary i pomidory.
Dodać bakłażan i smażyć tak aby odparować pastę.
Na koniec dodać natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
Przepis dodaję do akcji Mopsa w kuchni "Warzywa psiankowate 2014"
(http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2014/08/03/akcja-warzywa-psiankowate-2014-zaproszenie/