Parmigiana (po mojemu)

Parmigiana (po mojemu)

Zdjęcie - Parmigiana (po mojemu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parmigiana to cudowna włoska zapiekanka z bakłażanów, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. To tak w skrócie.

Zdjęcie - Parmigiana (po mojemu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojej wersji wykorzystałam też okrągłe cukinie, jako małe urozmaicenie.

Zdjęcie - Parmigiana (po mojemu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyjęciu zapiekanki z pieca, a przed jedzeniem parmigiany, proponuję odstawić ją na kilka minut. Będzie łatwiejsza do krojenia. To cudowny, rozgrzewający posiłek!

Zdjęcie - Parmigiana (po mojemu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na klasyczne naczynie do zapiekania o wym. ok. 30×20 cm.

Zdjęcie - Parmigiana (po mojemu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Parmigiana (po mojemu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukinię i bakłażany pokrój w ok.1 cm plastry. Usmaż z obu stron na oliwie, aż zmiękną i lekko się zarumienią.

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj sos pomidorowy, zagotuj. Dopraw do smaku.

Na dnie naczynia do zapiekania wlej trochę oliwy. Wlej chochelkę sosu, ułóż warstwę bakłażanów/cukinii. Na niej- plasterki mozzarelli. Posyp pamezanem. Teraz kolejna warstwa sosu, warzywa, mozzarella i parmezan.

Wierzch skrop oliwą. Możesz położyć gałązki bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego 200 oC, na ok. 30 minut. Wierzch powinien się lekko zarumienić.

Kategorie przepisów