Leczo warzywne z zeszytu babci Bogusi
Składniki
- 3 papryki
- 1 duża cebula
- 1 bakłażan/ lub cukinia
- 5 pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- Przyprawy (rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy)
- Olej Kujawski do smażenia
Przygotowanie
Warzywa pokroić w kostkę (bakłażan, papryka) oraz podsmażyć na oleju każde warzywo oddzielnie. Dodać do dużego garnka. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, uważając żeby czosnek się nie spalił, dodać do warzyw. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Gotować na małym ogniu aż wszystkie smaki się połączą, warzywa zmiękną, a pomidory puszczą sok. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem.
Leczo to moja ulubiona jednogarnkowa potrawa z zachowanych przepisów babci. Nie zabiera dużo czasu, dobrze smakuje, i rozgrzewa, zwłaszcza w chłodniejsze letnio-jesienne wieczory.