To zupełnie nowa, letnia odsłona ciasta "styropian", które 2 lata temu robiło furorę ;) W tej wersji ciasto jest kakaowe, a słodycz przełamuje nie dżem, lecz czerwone porzeczki. A wszystko to razem jest po prostu bardzo smaczne :)
Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.
Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, bardzo kruche z wierzchu posypane cukrem i przełożone pyszną słodką marmoladą. Nic dodać nic ująć. Bardzo polecam!
Brownie z czerwoną konserwową fasolką zamiast mąki. Lekkie i wilgotne (zapewne za sprawą jogurtu naturalnego!). Mało słodkie. Do tego masa śmietanowo - serowo - czekoladowa i kajmak czekoladowy. Takie ciacho podałam na niedzielny deser i nikt nie domyślił się co tam tak naprawdę się znajduje!
Zawsze tak jest, że gdy szef kuchni z doświadczeniem pokazuje jak zrobić tort, to wydaje się to takie proste. I w przypadku tego tortu sprawa jest bardzo prosta pod warunkiem, że nie naruszy się zasad przygotowania biszkoptu, który wymaga dłuższej chwili cierpliwości. :)
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że zaraz będę musiała je zrobić i ta myśl nie dawała mi spokoju. Pyszne, kruche ciasto, soczyste brzoskwinie i wspaniale chrupiąca posypka migdałowa to coś co łączy się idealnie i smakuje wybornie. Bardzo polecam to ciasto bo warto je upiec.
Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.
Dzisiejsze ciasto, dzięki użyciu mleczka jest na wskroś kokosowe. Dodatek wiórek nie jest niezbędny ale moim zdaniem podnosi jego atrakcyjność, no chyba, że ktoś ich po prostu nie lubi. Maliny pasują do tego ciasta jak żadne inne owoce. Ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień.
W tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować.
Delikatny i kremowy sernik na czekoladowym spodzie brownie, z pysznym musem malinowym. Smakuje wspaniale i ciekawie wygląda dzięki esom floresom z malinowego musu. Świetny jest ten smak i zapach malin w serniku, bardzo serdecznie polecam!
Piekłam już szarlotkę z budyniem i kruche ciasto z budyniową pianką. To pierwsze było ze zwykłym budyniem , a drugie z budyniowym proszkiem wymieszanym z pianą z białek. Dzisiejsza szarlotka jest czymś pośrednim , bo pianę miesza się z ugotowanym budyniem. Efekt bardzo smakowity - wprost rozpływa się w ustach :-)
Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
To ciasto jest zdecydowanym hitem! Robiłam je już dwa razy z rabarbarem i truskawkami, a tym razem z malinami(...). Ciasto jest przepyszne i delikatne, na lekkim kruchym spodzie i z chrupiącym wierzchem. Bardzo nam smakuje i chciałabym je wypróbować także z dodatkiem jagód. :)
Chcę przedstawić prosty przepis na rabarbar zapiekany pod delikatna pierzynką jajeczno-śmietanową. Kwaśne owoce przykryte słodkim puszystym ciastem tworzą idealny i doskonale uzupełniający się duet.