Ciasto z rabarbarem, czerwona porzeczką i maślanką
Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem:
* ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką
*kruche ciasto z rabarbarem
*ciasteczka serowe z rabarbarem
*rabarbarowe ciasto z maślanką
Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- 250-300g czerwonej porzeczki
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
W mikserze zmiksowałam na białą masę, miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.Wkropiłam aromat waniliowy.
Dodawałam jajka.
Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.
Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.Miksowałam, aż powstała puszysta masa.
Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.
Układałam go na cieście.
Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnikai piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!