Ciasto z rabarbarem, czerwona porzeczką i maślanką

Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.

Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem:
* ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką

*kruche ciasto z rabarbarem

*ciasteczka serowe z rabarbarem

*rabarbarowe ciasto z maślanką

Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- 250-300g czerwonej porzeczki
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania

W mikserze zmiksowałam na białą masę, miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.Wkropiłam aromat waniliowy.

Dodawałam jajka.

Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.

Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.Miksowałam, aż powstała puszysta masa.

Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.

Układałam go na cieście.

Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.

Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnikai piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.

Smacznego!


