Klasyczne bardzo kruche ciasteczka z cukrem i marmoladą

Klasyczne bardzo kruche ciasteczka z cukrem i  marmoladą

Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, bardzo kruche z wierzchu posypane cukrem i przełożone pyszną słodką marmoladą. Nic dodać nic ująć. Bardzo polecam! 

Zdjęcie - Klasyczne bardzo kruche ciasteczka z cukrem i  marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 2 - blaszki w zależności o wielkości foremki

Czas przygotowania: 1,5h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • marmolada lub dżem wysoko słodzony do przełożenia
  • cukier do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiam plastyczne ciasto. Owijam folią i umieszczam w zamrażalniku na około 30min. 

2. Po tym czasie jeżeli zbyt mocno zamarzło zostawiam na blacie na kilkanaście minut aby dało się formować.

3. Wałkuję cienko na 1-2mm i szklanką wykrawam kółka.

4. Piekarnik rozgrzewam do 185st.

5. Kółka z ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę z nich obsypujemy cukrem dociskając aby cukier się zbyt łatwo nie osypywał. 

6. Pieczemy 12minut.

7. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na gorącej blaszce 3-5min a następnie przekładamy do studzenia na kratkę. 

8. Na koniec kółeczka nie pokryte cukrem smarujemy cienko marmoladą, którą nakrywamy ocukrzonym ciastkiem. 

Smacznego!

Kategorie przepisów