Klasyczne bardzo kruche ciasteczka z cukrem i marmoladą
Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, bardzo kruche z wierzchu posypane cukrem i przełożone pyszną słodką marmoladą. Nic dodać nic ująć. Bardzo polecam!
Ilość: 2 - blaszki w zależności o wielkości foremki
Czas przygotowania: 1,5h
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- marmolada lub dżem wysoko słodzony do przełożenia
- cukier do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ze składników na ciasto wyrabiam plastyczne ciasto. Owijam folią i umieszczam w zamrażalniku na około 30min.
2. Po tym czasie jeżeli zbyt mocno zamarzło zostawiam na blacie na kilkanaście minut aby dało się formować.
3. Wałkuję cienko na 1-2mm i szklanką wykrawam kółka.
4. Piekarnik rozgrzewam do 185st.
5. Kółka z ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę z nich obsypujemy cukrem dociskając aby cukier się zbyt łatwo nie osypywał.
6. Pieczemy 12minut.
7. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na gorącej blaszce 3-5min a następnie przekładamy do studzenia na kratkę.
8. Na koniec kółeczka nie pokryte cukrem smarujemy cienko marmoladą, którą nakrywamy ocukrzonym ciastkiem.
Smacznego!