Jagodzianki

Te kupne zazwyczaj są wypełnione jagodowym dżemem. Dlatego czasem decyduję się upiec je sama.

Zdjęcie - Jagodzianki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodzianki

ok. 1/2 kg  mąki

2 jaja

50 g świeżych drożdzy

1/2 szklanki trzcinowego cukru

40 g masła, roztopionego i przestudzonego

1 szklanka mleka

szczypta soli

farsz:

1/2 kg jagód

3 łyżki trzcinowego cukru

2 łyżki bułki tartej

trochę waniliowego cukru

dodatkowo:

jajko

kruszonka (80 g mąki, 80 g masła, 40 g cukru)

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i szklanki ciepłego mleka robię rozczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Jajka ubijam z cukrem.

Do miski przesiewam mąkę i wlewam do niej wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, roztopione letnie masło i wyrabiam ciasto dotąd, aż przestanie się kleić do ręki. Jeśli zachodzi taka potrzeba, to dosypuję delikatnie i podczas wyrabiania, trochę mąki. Ciasto odstawiam przykryte, do wyrośnięcia.

Umyte owoce odsączam, mieszam je z cukrami, tartą bułką.

Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki,  wałkuję, na środku rozkładam sporą ilość farszu, zlepiam brzegi i bułki układam na pergaminie na blasze. Czekam, aż jeszcze trochę urosną. Smaruję je potem jajkiem i posypuję kruszonką.

Piekę w 180 stopniach, do zrumienienia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy