Planowałam terrinę na święta, a ten pomysł wpadł mi do głowy w ostatniej chwli. Chrzan i buraczki to tradycyjny dodatek do wielkanocnych jajek i pasztetu - czemu tego nie wykorzystaćw innej formie ?
Przepisów świątecznych już po świętach dalszy ciąg :-), dzisiaj przepis na jajka w sosie tatarskim własnej roboty. Przystawka szybka, pyszna, świąteczna i ładnie prezentująca się na wielkanocnym stole, zachęcam do wypróbowania!
Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
Coś dla wielbicieli masy krówkowej. Ciemne ciasto ucierane, przełożone pysznym kremem o smaku kajmakowym tworzy naprawdę smakowite połączenie. Dla wyjątkowych łasuchów polecam oryginalną wersję, w której do kremu dodaje się jeszcze pokruszone bezy, choć jak dla mnie to już trochę za dużo słodyczy w jednym cieście ;-)
Macie ochotę zaserwować swoim gościom coś specjalnego? Miękkie i soczyste polędwiczki oblane gęstym, kremowym sosem pełnym chrupkich kawałków pistacji zdecydowanie się do tego nadają! Wbrew pozorom są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako niecodzienny obiad Wielkanocny.
Dietetyczny majonez z awokado - zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego, wysokokalorycznego majonezu. (...) Szybki i prosty do wykonania, idealny do sałatek lub jako dip do warzyw czy kotletów. Można go modyfikowac na wiele sposobów dodając więcej oliwy, musztardę czy papryczkę chilli. Polecam :)
To ciasto bardzo przypomina sernik. Puszysta, lekka jak chmurka jogurtowa masa zdecydowanie może wprowadzić w błąd! Jest to świetna alternatywa dla osób będących na diecie lub szukających odmiany od tradycyjnego sernika.
Bezglutenowy i bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko).
Jeśli widzieliście już pierwszy tegoroczny mazurek, to wiecie już pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem – zapraszam na mazurek czekoladowy.
Usuwamy pestki z daktyli. Miksujemy daktyle z orzechami.
Dodajemy wiórki kokosowe i olej lniany. Jeszcze raz krótko miksujemy.
Z tak przygotowanej masy formujemy spód mazurka i schładzamy go przez co najmniej 2 godziny.
Schłodzony spód smarujemy kajmakiem...