Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego

Bezglutenowy i bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :).
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Ciasto czekoladowe bez mąki
  • 6 jaj "L"
  • 80 g cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Ganasz czekoladowy
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)
  • dżem z czarnej porzeczki

Do dekoracji
  • bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)

Przygotowanie:
  1. W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.
  5. Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mieszając dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
  6. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
  7. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy.
  8. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu lub szprycy z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Babka z twarogiem
1

Babka z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wieniec drożdżowy z marcepanem
2

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka