Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego

Bezglutenowy i bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :).
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Ciasto czekoladowe bez mąki
  • 6 jaj "L"
  • 80 g cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Ganasz czekoladowy
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)
  • dżem z czarnej porzeczki

Do dekoracji
  • bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)

Przygotowanie:
  1. W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.
  5. Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mieszając dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
  6. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
  7. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy.
  8. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu lub szprycy z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Wegańska babka cytrynowa
2

Wegańska babka cytrynowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka cytrynowa z kisielem
2

Babka cytrynowa z kisielem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini babeczki, muffinki piaskowe
1

Mini babeczki, muffinki piasko…

Beti Beti
kruche babeczki

Mazurek daktylowo-chałwowy
1

Mazurek daktylowo-chałwowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki do święconki- najszybsze, najlepsze!
1

Babeczki do święconki- najszyb…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjny mazurek kajmakowy
1

Tradycyjny mazurek kajmakowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika